dimarts, 1 de desembre del 2015


JULI VALLMITJANA: AUTOR TEATRAL MODERNISTA

Va néixer a Barcelona, 1873 i mort en gener del 1937. Va ser un orfebre, escriptor i dramaturg català, un modernista a ultrança. treballa en els camps de la pintura, l'orfebreria i la literatura, crea permís esportius. En les seves novel·les, Juli Vallmitjana ens presenta un retrat escruixidor i avui imprescindible dels ambients més pobres de la Barcelona de 1905. Argenter de professió.

La Xava

"Passats aquells dies de trasbals dels mariners aquella barriada va quedar ensopada com sempre. Totes aquelles coloraines de banderes i vestits vermells, blaus i blancs havien desaparegut, tornant a regnar-hi aquella quietud trista, i de tant en tant una fumarada disipaba el sol, com si aquell fum fos el mantell de la tristesa. Sols se sentia la remor melancólica, com si tot plegat harmonisés un conjunt de planys, els sospirs de la misèria que estrangula aquells pobres sers desgraciats de tota mena que, oprimits per la indiferència, s'asfixien en aquell ambient perniciós. Cada cant és el ronc de l'agonía, cada rialla és el gest de la mort."

Novel·la que Juli Vallmitjana (1873-1937) va publicar el 1910 a la llibreria L'Avenç de la Rambla de Catalunya de Barcelona.  Malgrat ser un èxit entre els lectors, les sectors benpensants de la cultura del moment la van rebutjar i la van menysprear, tant pel contingut com per la forma.

La Xava se situa en els barris més pobres de Barcelona (els de sota Montjuïc que, segons l'autor, són els únics de la ciutat amb caràcter). Així, els seus protagonistes són les prostitutes, els lladres, els mangants... Una marginalitat que l'autor coneixia de primera mà i de la qual no es feia ressò la literatura burgesa de la primera dècada del segle XX, a cavall del Modernisme i del Noucentisme. D'altra banda, Juli Vallmitjana tenia una prosa excessivament matussera, massa plena d'incorreccions gramaticals per als ulls dels acadèmics.




Retrat de Juli Vallmitjana
Foto Enciclopèdia Catalana


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada