dilluns, 12 d’octubre del 2015


COMENTARI DE TEXT D’UN FRAGMENT DE LA NOVEL·LA  D’ESCANYAPOBRES

L’escanyapobres és una novel·la escrita per Narcís Oller l’any 1884. 
Narcís Oller, va nèixer l’any 1846 i fou un dels escriptors més característics en el realisme i el naturalisme. Aquest fragment que comentaré a continuació prové d’una novel·la nomenada L’Escanyapobres,.
Aquesta novel·la està ambientada en una societat rural en procés d’industrialització, on l’autor, Narcís Oller, aconsegueix destacar dos clars elements reflectits en el següent fragment, els diners i l’avaricia.

En la primera estrofa podem observar com descriu els mercats de Pratbell, on estan situats i el conjunt de magatzems que hi ha en aquell carrer, després descriu un dels magatzems que hi ha, el qual es el que més li crida l’atenció, situat al carrer de la Roca, i el que més va cridar l’atenció va ser qui el va obrir, l’Oleguer. A continuació comença a descriure com era aquest personatge protagonista, per fer-ho ho compara amb un animal, principalment amb la rata: <Si és més pelat que una rata>.

En la següent estrofa ens explica que hi ha molta gent que no s’explica com hi ha tanta gent nativa d’aquell poble sense treball i es troben a l’Oleguer, un foraster, obrint un magatzem que qui sap d’on l’ha tret i a qui pertany.

En l’ultim fragment ens descriu més clarament el protagonista, l’Oleguer, un noi que tenia els cabells negres, les celles gruixudes, etc. Però el que més desaca de la seva cara eren els seus llavis, prims i cenyits a l’os. A més l'Oleguer, era de caràcter tranquil, mai es barellava.
El seu veïnat l’espiava dia i nit, i fent-lo treien conclusions, no tenia ni una criada, ni un mosso per a les feines de la seva indústria, ell era qui ajudava a cargar i descarregar els sacs de gra i farina que entraven al seu  magatzem, a més vivia al fons del magatzem, en una habitació fosca i estreta aclarida només per un celobert, ple de trastos, olles.
Amb totes aquestes característiques de l’Oguer ens fan arribar a pregunta, si té un magatzem, perquè malviu? No te cap persona que li ajudi a les tasques del magatzem ni cap casa en condicions.

Tot això ens descriu un procés d’avaricia ja que per molts diners que tingui no se’ls gasta ni per viure bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada