diumenge, 13 de març del 2016

Luigi Pirandello

Luigi Pirandello

És un dramaturg, considerat el millor autor italià modern,  neix a Agrigent al 1867 i mort a Roma al 1936. La seva narrativa breu és d'una qualitat i d'una extensió admirables. 
Contes per a un any, és una selecció i traducció de contes. 
Tots els contes donen forma a aquest llibre que va ser publicat en diaris i revistes separadament. 

Pirandello va recollir totes les publicacions i les titula Contes per a un any, que en la vella edició omplien dos grans volums. 
Una de les seves obres per la qual va començar a ser tant important, publicada al 1921, va ser Sis personatges en la cerca d'autor, proposa innovacions procediments que més tard, seran influents fundaments del teatre poder, teatre de l'absurd. va ser l'obra més famosa de Pirandello, i la primera de la trilogia del teatro nel teatro, va ser representafa al Teatro Valle de Roma. El tema era la burla paradoxal entre la vida i el teatre, té 6 personatges (el pare, la mare, el fillastre, el fill, la nena i el nen), i té 3 parts. 
Una altre obra és El difunt Matias Pascal, el seu tema és la nova vida de Matias Pascal, que també és l'únic personatge, a més de Adriano Meis. 

Les seves històries reflecteixen, el seu punt de vista sobre el mecanisme que mobilitzen als homes. En les seves obres ho ha un pessimisme existència, els seus personatges no tenen una personalitat fixa i, a més, eres de classe mitjana baixa. 

La relació que té amb Pere Calders és, amb el recull de contes Cròniques de la veritat oculta de Calders, on els crítics l'han comparat amb altres mestres del conte i amb altres autors com ara els italians on està inclòs Luigi Pirandello, entre altres.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada