dilluns, 14 de març del 2016

Franz Kafka, La metamorfosis. I influències amb Pere Calders.

Aquesta obra tracta d'una història d'un home anomenat Gregori que veu com la seva vida canvia radicalment després de convertir-se en escarabat.

Gregori tenia una bona feina, era viatjant i portava endavant a tota la seva família. Un matí Gregori es fa de dia amb cos d'insecte, a conseqüència d'això es queda a la seva habitació per por que li vegin els seus familiars; aquests li deien desesperadament perquè anés a treballar. Gregori intenta posar-se en peu i acomodar al seu nou cos, que encara no domina. Per la seva retard a la feina, arriba el procurador a casa per emportar-se'l. Després proposar obrir la porta i aconseguir-ho, causa la sorpresa del procurador i de la seva família. El procurador se'n va sense pensar-s'ho, la seva mare cau desmaiada, i Gregori segueix al procurador fins a les escales perquè no se n'anés. El pare, enfadat, obliga a Gregori a ficar-se a la seva habitació donant puntades de peu a terra, i cops amb el bastó i el diari.
Després de tot el que ha passat Gregori queda "abandonat" per la seva família, només manté una petita relació amb la seva germana que li dóna de menjar i l'atén, però sempre deixant certa distància a causa de la seva repugnant aspecte. A sobre de tot se sent culpable en ser ell l'única persona que mantenia a la família. Sense ell, la família va tenir dificultats econòmiques. Encara amb aquests problemes la mare intenta també mantenir una relació amb Gregori, cosa que li impedeixen els familiars; tot i així, ella segueix mantenint el seu paper de mare a esquena del seu pare intentant també ajudar-lo en les coses que pogués, però sempre en coses en què no hagués de veure-ho personalment. Gregori va veient com el mitjà ha de canviar per a ell perquè ell no pot adaptares al medi, així va fent-se cada vegada més a la idea de la seva nova condició d'insecte, un paràsit que l'únic que feia era destorbar. En una neteja de la mare i la germana, comencen a treure mobles i records, Gregori davant això li entra por surt corrent, deixant-se veure per la mare que va començar a cridar i tots dos es van posar molt nerviosos, quan arriba el pare comença a colpejar el que li va causar una ferida.
En trobar la família en dificultats econòmiques, intenten treure diners, de manera que converteixen la cambra de Gregori en una habitació per a hostes. Això fa que Gregori se senti cada vegada més marginat. Alguns problemes que va tenir aquest amb els hostes va fer que els seus pares la prenguessin amb ell, pel que va decidir no menjar més per morir humilment i deixar a la família tranquil·la de tots els problemes que causava. Aquest era tan bona persona que va morir pensant que deixaria de ser una nosa i alhora facilitaria la vida de la seva família que des de que ha passat havia estat una mica trasbalsada.
L'endemà la minyona es troba a Gregorio mort (un escarabat més), i el llença a les escombraries. Comença llavors un altre canvi dins de la família, una altra metamorfosi per bé.


Té influències amb Pere Calders perquè aquest també va seguir el realisme màgic i perquè tots dos en algunes de les seves narracions es qüestionen si és possible jutjar moralment els actes humans. En molts contes de Calders es fa referència a l'atzar o al destí, i ho fa servir com a element per qüestionar la capacitat de tria en l'ésser humà i, per tant, la manca de responsabilitat en els seus actes


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada